residense

shop / office

design

solution

product

 

I - Style

 Kanagawa prefecture Yokosuka city There are

   many pro athletes in Oppama. Acupuncture and

 moxibustion hospital.

 The concept is two.

 1. Unprecedented clinic to become a topic.

 I feel that the image of a traditional clinic like

 "closed" "hard to enter" is strong. In other words,

 doctor's office is exactly "where sick people

 come". Treatment requires both body and mind.

 For that reason, we aim to make the patient a

 comfortable space, a space to forget the time.

 - I peeped in and it enters -

 People passing by, big glass jumps into our

 eyes. I will peek into the hospital. In addition, the

 appearance has become a fashionable design

 like a cafe.

 - Openness feeling -

 There is no wall to the ceiling in the hospital,

 opening is also sufficiently provided, natural light

 gently comes in, so it is very bright and warm

 space.

 2. Gaze.

 The concept of Mr. Director "Treatment suited

 to each patient". It must also be a place where

 such treatment can be done about space. For

 that reason, I was sticking to my gaze.

 - Patient 's gaze -

 In order to eliminate the feeling of pressure on

 the wall, the height of the wall partitioning the

 space is 1.4 m, the patient feeling open to

 rehabilitation, the effect of bringing a feeling of

 a room to the patient being treated expected to

 be expected I can do it.

  - Passenger's gaze -

 The passenger's line of sight has to be made not  to feel the narrowness of the site. Therefore,  there is no obstructing thing to passerby's gaze level, it will make you feel the size.

- The line of sight of the director / staff -

In order to eliminate the badness of service collaboration, service coordination can be realized by a wall of 1.4 m partitioning the space, like a studio which stands when you look to the staff who are standing, and looks at the whole staff.

 

鍼灸院 アイスタイル

 神奈川県横須賀市追浜にあるプロアスリートも多く通っている鍼灸院。

コンセプトは2つ。

1. 話題になる従来にない治療院。

 従来の治療院は「閉鎖的」「入りづらい」ようなイメージが強いように感じます。つまり治療院はまさに「病人の来るところ」となっていないでしょうか。治療には体と心の両方が必要です。その為、患者様が居

   心地のよい空間、時間を忘れてしまうような空間を目指します。

 - 覗き込んでしまい、つい入ってしまう -

 通行される人々は、大きなガラスが目に飛び込んできます。つい院内を覗いてしまうでしょう。また、外観はカフェのようなお洒落なデザインとなっています。

   - 開放感 -

 院内には天井までの壁が一切なく、開口部も十分に設けており、自然光が優しく入ってくるため、とても明るく、また暖かい空間となっています。

2. 視線。

 院長先生のコンセプト「ひとりひとりの患者様にあった治療」。空間についてもそのような治療ができる場でなければなりません。その為、視線にこだわりました。

 - 患者様の視線 -

 壁の圧迫感を解消すべく、空間を仕切る壁を高さを1.4mとし、リハビリを行う患者様には開放感を、治療されている患者様には個室感を持たせるような効果が期待できます。

 - 通行人の視線 -

 通行人の視線は、敷地の狭さを感じさせないようにしなければなりません。その為、通行人の視線レベルは遮るモノがなく、広さを感じさせるでしょう。

 - 院長・職員の視線 -

 サービス連携の悪さを解消すべく、空間を仕切る1.4mの壁により、立っている院長はじめ職員にとってみれば全体を見渡せるワンルームのような空間となっており、サービス連携が実現できます。

 

Copyright(C)  2015 baobab Inc. All Rights Reserved.